Tabele wartości odżywczych na etykiety produktów spożywczych
Coraz intensywniej słychać ostatni dzwonek na wymianę opakowań i etykiet produktów spożywczych po wprowadzeniu Rozporządzenia UE 1169/2011, które ostatecznie zaczyna działać już w grudniu 2016. Powodem jest konieczność opracowania nowych tabel wartości odżywczych, zgodnie z wytycznymi tego rozporządzenia. Wielu producentów nie wie jednak do końca jakie mają nowe obowiązki.
Tabele wartości odżywczych według wzoru
Informacja o wartości odżywczej produktu, bez względu czy będzie zaprezentowana na opakowaniu w formie tabeli wartości odżywczych czy po prostu w formie opisu jak w zdaniu, ma jednak zawierać kilka wyszczególnionych w Rozporządzeniu informacji dokładnie tak jak narzuca to nowe prawo.
Konkretnie od 13.12.2016 obowiązkowo na etykiecie lub opakowaniu ma się znaleźć informacja o wartości odżywczej produktu, czyli:
– wartość energetyczna,
– zawartość tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych
– zawartość węglowodanów, w tym cukrów,
– zawartość białka
– zawartość soli.
Informację o wartości energetycznej oraz o zawartości składników pokarmowych należy przedstawić w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Mogą być one wyrażone także dla całego opakowania lub umownej porcji, którą określa producent na podstawie uśrednionego spożycia produktu podczas jednego posiłku przez dorosłą osobę.
Jak tworzyć tabele wartości odżywczych dla produktu
To pytanie w zasadzie porusza kilka kwestii. Co powinno się znaleźć z obowiązkowej części tabeli, przedstawiliśmy już powyżej odwołując się do przepisów Rozporządzenia. Oczywiście, że są producenci, którzy będą chcieli pokazać coś więcej, np. witaminy i minerały, w takim przypadku po prostu można powiększyć tabelę wartości o kolejne pola lub oddzielić te dwie tabele zawierając w jednej obowiązkowe wartości a w drugiej te dodatkowe.
Kolejna kwestia to w jaki sposób obliczać wartości odżywcze dla produktów. Najkrócej mówiąc są dwie metody. Pierwsza, ta bardziej kosztowna – oddać produkty do laboratorium a uzyskany wynik przenieść na etykietę. Druga, prostsza i niemal 100 razy tańsza, skorzystać z programu do liczenia wartości odżywczych. Warto używać najbardziej sprawdzonego i uznanego w Polsce programu Kalkulator Wartości Odżywczych Nutrition Calculator FOODCAL, który ma bezpłatną wersję testową i co najważniejsze – posiada dostępne dla użytkowników, w tym momencie największe w Polsce, tabele wartości odżywczych dla poszczególnych surowców stosowanych w przemyśle spożywczym.
I na koniec trzecia, dość ważna sprawa przy uzyskiwaniu wyników wartości odżywczych do prezentowania jako tabele wartości na opakowaniach, czyli poprawność danych i dokumentacja potrzebna w razie kontroli. Ten temat już był omawiany w poradach i odpowiedziach na pytania producentów, w artykule: Jak udowodnić poprawność obliczeń wartości odżywczych w razie kontroli?
ODPOWIEDŹ EKSPERTA:
Mamy nadzieję, iż wątpliwości są rozwiane. Zapraszamy do korzystania z naszego oprogramowania, a w przypadku dalszych pytań służymy pomocą.
Redakcja
Kalkulator Wartości Odżywczych / Nutrition Calculator FOODCAL
https://pl.nutrition-calculator.com
Polub nas na Facebooku
https://www.facebook.com/kalkulator.wartosci.odzywczych.foodcal